cleaneating - a mocskosul fit táplálkozási életmódblog

Ahogyan a világ étkezett az elmúlt 50 évben
2014. november 02.

Ahogyan a világ étkezett az elmúlt 50 évben

Érdekes interaktív infografikára bukkantam a National Geographic oldalán. Kedvenc tudományos magazinom ugyanis összegyűjtötte a világ étkezési szokásait és az elmúlt 50 évre visszakereshető grafikonokkal mutatja be.

1413976691741_wps_23_image001_png.jpg

Az oldalon megtekinthejtük, hogy az elmúlt 50 évben (pontosabban 1961 és 2011 között) milyen tendenciát mutatott például a tejtermékek, húsok, gabonák,stb.. fogyasztása kétféle nézetben: menyiségre és kalóriára elosztva. Az adatokat 22 országra részletezik. A húsfogyasztási szokásokat külön grafikonokon is megtekinthetjük.

Pár Érdekesség:

  • 2011-ben az Egyesült Államok átlagembere napi szinten 3641 kalóriát fogyasztott el, több mint 2,7kg élelmiszerben, addig Szomáliában a napi adag kb. 1600 kalóriát jelentett alig több, mint 1kg élelmiszerben.
  • Egyre többet eszünk. Az átlagos fogyasztás a világban 1961-ben napi 1368 gramm, volt addig 2011-ben már 1787 gramm. Ráadásul úgy, hogy ez a mennyiség évről évre emelkedett.
  • A világon a legkevesebb húst a kommunista diktatúrában élő Észak-Koreában eszik, napi 67 grammot. A legtöbbet - számomra meglepő módon- Hong-Kongban 695 Grammot
  • A bevitt kalóriamennyiség 19%át az amerikaiaknál a növényi olajok teszik ki, de még így is alul maradnak a spanyolok 25%-ához képest.
  • Kína húsfogyasztása 2364%-al (!) nőtt a mért időszakban. A világ húsfogyasztása ezidő alatt 325%-al lett több.

Bővebben: http://www.nationalgeographic.com/what-the-world-eats/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cleaneating.blog.hu/api/trackback/id/tr616856465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.11.02. 23:58:42

A túl sok kalória bevitele egyenes út az elhízáshoz és az ebből eredő betegségek kialakulásához. A fejlett országokban a lakosság jelentős része már áttért az egészségesebb táplálkozásra, a nagy mennyiségű hús, zsiradék és finomított szénhidrát fogyasztása inkább az alacsonyabb társadalmi rétegekben jellemző

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 06:28:50

A Hong Kong-i húsfogyasztás rekordja szánomra teljesen érthető.
Gazdag ország (városállam), az étkezésnek kultúrája van, a húsban pedig a halak és tengeri herkentyűk is benne lehetnek.
Aki járt már Szingapúrban, Hong Kongban és más gazdagabb keleti városokban, azok tudják, hogy a helyiek húst hússal esznek.
Ezerféle töltött cucc, dumplingok, hajtogatott gőzölt tésztabatyuk, mind hússal töltve.
Emellett rengeteg marhahús esznek Ázsiában. Amerikai és Ausztrál import. Pénzük van rá, nem rizsen él már a keleti ember se, mint régen.
Dél-Korea is nagy húsfogyasztó, az északiak meg alig esznek.

Én pl. egy átlagos kelet-ázsiai fiatal mellett nem tűnök már magasnak, pedig nem vagyok alacsony 180 körüli magasságommal, de rengeteg fiatal kínai, koreai magasabb nálam az átlag meg nem sokkal kisebb, mint én, sőt.
A nagyapjuk még alacsony kis ázsiai öregember, mert kevés húst evett, a mai generációk már elérik a genetikailag lehetséges magasságukat a tisztességes fehérjebevitelnek köszönhetően.
Érdemes megnézni a déli és északi ember közti különbséget, ez mutatja az északot évtizedek óta sújtó súlyos éhínség hatásait, az amerikai magas, a dél-koreai majdnem ugyanakkora, az észak-koreai meg a generációk óta tartó éhínség miatt egyszerűen nem éri el a genetikailag belekódolt testmagasságot. Tanulság: a kommunizmus rossz, a kapitalizmus jó. A hús jó, a zöldség meg hússal kísérve jó :)

i.imgur.com/ULTPXWy.jpg

efi 2014.11.03. 11:01:14

Egy átlagos nőnek 2000, egy férfinak 2500 kcal körüli szükséges naponta. Gyerekeknek értelemszerűen jóval kevesebb, ami az átlagot lefele húzza.
Ennek fényében értékelhetne nekem, egy de nekem ilyen a genetikám, nem is eszem sokat típusú dagadt a körök közepén lévő, még a 3000-et is überelő értékeket.
süti beállítások módosítása