Érdekes interaktív infografikára bukkantam a National Geographic oldalán. Kedvenc tudományos magazinom ugyanis összegyűjtötte a világ étkezési szokásait és az elmúlt 50 évre visszakereshető grafikonokkal mutatja be.
Az oldalon megtekinthejtük, hogy az elmúlt 50 évben (pontosabban 1961 és 2011 között) milyen tendenciát mutatott például a tejtermékek, húsok, gabonák,stb.. fogyasztása kétféle nézetben: menyiségre és kalóriára elosztva. Az adatokat 22 országra részletezik. A húsfogyasztási szokásokat külön grafikonokon is megtekinthetjük.
Pár Érdekesség:
- 2011-ben az Egyesült Államok átlagembere napi szinten 3641 kalóriát fogyasztott el, több mint 2,7kg élelmiszerben, addig Szomáliában a napi adag kb. 1600 kalóriát jelentett alig több, mint 1kg élelmiszerben.
- Egyre többet eszünk. Az átlagos fogyasztás a világban 1961-ben napi 1368 gramm, volt addig 2011-ben már 1787 gramm. Ráadásul úgy, hogy ez a mennyiség évről évre emelkedett.
- A világon a legkevesebb húst a kommunista diktatúrában élő Észak-Koreában eszik, napi 67 grammot. A legtöbbet - számomra meglepő módon- Hong-Kongban 695 Grammot
- A bevitt kalóriamennyiség 19%át az amerikaiaknál a növényi olajok teszik ki, de még így is alul maradnak a spanyolok 25%-ához képest.
- Kína húsfogyasztása 2364%-al (!) nőtt a mért időszakban. A világ húsfogyasztása ezidő alatt 325%-al lett több.
Bővebben: http://www.nationalgeographic.com/what-the-world-eats/